Bölüm içinde Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı ve Tıbbi Dökümantasyon ve Sekreterlik Programı olmak üzere 2 program aktif haldedir.
Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı
Tıbbi Laboratuvar Programı, üniversitemiz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2000 yılında kurulmuştur. Bölümün amacı, sağlık kurumları bünyesinde hastalığın tanı ve tedavisinde uygulanması gereken tıbbi analizleri uygun koşullarda yaparak güvenilir sonuçlara ulaşılmasını sağlayan insan gücünü oluşturmaktır.
Bu bağlamda bölümde klinik ve diğer araştırma laboratuvarlarında kullanılan yöntem ve cihazların işleyişi, tahlillerin yapılması konularında bilgi ve beceri sahibi olan ve tıptaki yenilikler doğrultusunda bilgi ve becerisini sürekli güncelleyebilecek tıbbi laboratuar teknikerleri yetiştirmektir.
Bölüme, ÖSYM tarafından düzenlenen merkezi yerleştirme sınav sonuçlarına göre TYT-2 puanı esas alınarak kontenjan dâhilinde bu programa yerleşilmesi halinde kayıt hakkı kazanılmaktadır. Ayrıca, Yükseköğretim Kurulu tarafından denkliği kabul edilen kurumlardan yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler kabul edilirler. Bu öğrencilerin tabii olacağı müfredat ve alacağı dersler Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Daha önce aldığı ve başardığı derslerden muaf sayılabilirler.
Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Eğitimin dili Türkçedir. Eğitim süresi iki yıldır. Bölümde, teorik derslerin yanı sıra hastane ve ilgili sağlık kuruluşlarında uygulamalı dersler mevcuttur. Öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve mesleki seçmeli derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekir.
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, ‘‘Tıbbi Laboratuvar Teknikeri’’ ünvanını almış olup, Tıbbi Laboratuvar Teknikleri alanında “önlisans derecesi” almaya hak kazanmaktadırlar.
Bölüm mezunu öğrenciler, “Biyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Biyomühendislik, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri” lisans programlarına YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda “Dikey Geçiş Sınavı” ile geçiş yapılabilmektedir. Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı mezunları, tüm kamu ve özel sağlık kuruluşlarının tıbbi laboratuvarlarında görev yapmaktadırlar.
Mezun öğrenciler görev yaptıkları kurumlarda, laboratuvara gelen muayene materyalini analize hazırlar, muhafazası gereken tahlil materyalini usulüne göre muhafaza eder. Laboratuvar şef ve uzmanın kontrolü altında basit laboratuvar tahlillerini yapar. Standart solüsyon, kültür vasatları, boyalar ve antikoagülanları formüllerine göre hazırlar. Laboratuvarda kullanılan cam eşya ve aletleri laboratuvar uzmanın direktifine göre dezenfeksiyonunu yapar. Malzeme ve cihazların devamlı kontrol ve sayımını yaparak ihtiyaçları zamanında amirine bildirir, defter kayıtlarını tutar. Gerekli görülen hastaların tahlil materyalini bizzat hasta yatağında iken alır.
Tıbbi Dökümantasyon ve Sekreterlik Programı
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programı, Aksaray Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde 1997 yılında kurulmuştur. Bu programın amacı, Sağlık kurum ve kuruluşlarının tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik alanında ihtiyaç duyduğu tıbbi sekreterleri yetiştirmektir. Bu program, sağlık kuruluşlarındaki her türlü bilgi ve belge süreçlerini yönetebilecek ve bu türden kuruluşlara gelen hastaların dosyalarını takip edecek, arşivleyecek, düzenleyecek nitelikli insan gücü yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Programa, ÖSYM tarafından düzenlenen merkezi yerleştirme sınav sonuçlarına göre TYT-3 puanı esas alınarak kontenjan dâhilinde bu programa yerleşilmesi halinde kayıt hakkı kazanılmaktadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Programa ayrıca, Yükseköğretim Kurulu tarafından denkliği kabul edilen kurumlardan yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler kabul edilirler. Bu öğrencilerin tabii olacağı müfredat ve alacağı dersler Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Daha önce aldığı ve başardığı derslerden muaf sayılabilirler. Eğitimin dili Türkçedir. Eğitim süresi iki yıldır. Bölümde, teorik derslerin yanı sıra hastane ve ilgili sağlık kuruluşlarında uygulamalı dersler mevcuttur.
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programını bitirip ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve mesleki seçmeli derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekir.
Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan kişiler Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik alanında “Ön lisans” derecesi ve YÖK Yürütme Kurulu kararı gereğince “Sağlık Teknikeri (Tıbbi Sekreter)” unvanı alırlar. Bölüm mezunları, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, İşletme, Sağlık İdaresi, Sağlık Kurumları Yöneticiliği, Sağlık Yönetimi lisans programlarına YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda “Dikey Geçiş Sınavı” ile geçiş yapabilir.
Mezunlar; özel ve kamuya ait sağlık kuruluşlarının klinik, poliklinik, laboratuvar, ameliyathane, acil servis gibi tıbbi birimlerin yanında sağlık kurulu, hasta kabul, hasta dosyaları arşivi gibi idari birimlerde de görev yapmaktadırlar. Sağlık hizmetlerinde yaşanan hızlı değişime paralel olarak, bu programı bitirenler için kamuya ait tüm sağlık kurum ve kuruşlarında talep giderek artmakta ve mezunlara geniş iş imkânı sağlanmaktadır.
Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik programını bitiren kişiler hastanın sağlık kuruluşuna gelişinden taburcu oluncaya kadar geçen süreçte hastaya ait tıbbi kayıtları tutan, arşivleyen, hastalıkların uluslararası sınıflandırma sistemine (ICD) göre kodlama işlemlerini yapan ayrıca idari ve tıbbi ünitelerin haberleşme ve yazışma işlerini yapmaktadırlar. Ayrıca aşağıdaki hizmetleri de yerine getirirler.